ПРОДУКТИ
Кошница

Доставка и плащане

Начини на доставка

 

Доставяме само на територията на България.

Предлагаме опция "тест преди заплащане и преглед".

Поръчаният продукт ще ви бъде доставен с куриерска фирма еконт ;

 

 

До адрес на получател:

- цената за доставка до адрес е  7,00 лв;

- срокът за доставка е от 1 до 3 работни дни, ако продукта е наличен;

- ако продукта не е наличен ще се свържем с вас, за да ви дадем повече информация;

 

 

До поискване в офис на еконт или АПС( автоматични пощенски станции):

- цената за доставка до офис или АПС е 5.лв.;

- максималното време за престой на пратка в офис на Econt е 7 дни. Ако клиентът не потърси пратката си в посочения срок или я откаже, тя се връща директно към подателя.

- максималният срок за престой на пратка в АПС (Автоматична Пощенска Станция) е 48 часа. Ако получателят не вземе пратката си в този срок, тя се премества в най-близкия офис на еконт до съответната АПС, където престоява още 5 дни.

 

 

Начини на плащане

 

Наложен платеж - Наложеният платеж (в брой) е най-използваният метод за плащане. Продуктът заплащате на куриера при доставката.

 

 

Рекламация

 

Въпреки че онлайн магазин elmagazino.com полага всички усилия, продаваните продукти да бъдат с най-високо качество, може да се случи така, че да получите дефектен/грешен продукт. В такава ситуация имате право в 14-дневен срок да направите рекламация,връщане или замяна.

 

Как да направите рекламация?

 

Mожете да направите рекламация удобно и лесно - чрез електронна поща: office@elmagazino.com или да подадете сигнал на тел: 0895 84 89 94

 

 

Смяна и връщане

Ние се стараем, нашите клиенти да остават доволни от обслужването на elmagazino.com за това предлагаме удобна система за връщане на стоките. За тази цел е нужно да се направят няколко стъпки:

 

1) Ако опаковката на продукта не е повредена, в срок 14 дни от закупването вие можете да подадете заявка за отказ, като се свържете с нас чрез електронна поща: office@elmagazino.com или да подадете сигнал на тел: 0895 84 89 94

2) Вие можете да върнете стока в случай на дефект.

 

 

 

СПОРЕД  ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО ПРИЛОЖЕНИЕ № 7 КЪМ ЧЛ. 47, АЛ. 4 ОТ ЗП КЪМ МОМЕНТА, ПОТРЕБИТЕЛЯТ (НАРИЧАН СЪЩО КЛИЕНТ) ИМА ПРАВО ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ЕДНА ИЛИ ПОВЕЧЕ ОТ ПОРЪЧАНИТЕ СТОКИ В 14 ДНЕВЕН СРОК! 

 

СПОРЕД ЧЛ. 55 АЛ. (2) ПОТРЕБИТЕЛЯТ ЗАПЛАЩА САМО ПРЕКИТЕ РАЗХОДИ ЗА ВРЪЩАНЕТО (КУРИЕРСКИТЕ УСЛУГИ) НА СТОКИТЕ ПО АЛ. 1 С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА СЛУЧАИТЕ, КОГАТО ТЪРГОВЕЦЪТ СЕ Е СЪГЛАСИЛ ДА ГИ ЗАПЛАТИ, ИЛИ АКО ТЪРГОВЕЦЪТ НЕ ГО Е УВЕДОМИЛ, ЧЕ РАЗХОДИТЕ ЗА ВРЪЩАНЕ НА СТОКИТЕ СЕ ЗАПЛАЩАТ ОТ ПОТРЕБИТЕЛЯ. ВСИЧКИ ДОСТАВКИ СА ЗА СМЕТКА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ ОСВЕН КОГАТО НИЕ КАТО ИЗПРАЩАЧ СМЕ ИЗПРАТИЛИ ГРЕШЕН ПРОДУКТ, ИЛИ ПРОДУКТЪТ Е БИЛ ПОВРЕДЕН ПО ВРЕМЕ НА ТРАНСПОРТИРАНЕТО, В ТОЗИ СЛУЧАЙ СЕ ЗАВЕЖДА РЕКЛАМАЦИЯ ОТ ПОЛУЧАТЕЛЯТ.

СПОРЕД ЧЛ. 55 АЛ. (4) ПОТРЕБИТЕЛЯТ НОСИ ОТГОВОРНОСТ САМО ЗА НАМАЛЕНАТА СТОЙНОСТ НА СТОКИТЕ, ПРИЧИНЕНА ОТ ИЗПРОБВАНЕТО ИМ, РАЗЛИЧНО ОТ НЕОБХОДИМОТО, ЗА ДА УСТАНОВИ ЕСТЕСТВОТО, ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ И ДОБРОТО ИМ ФУНКЦИОНИРАНЕ.

  • ПРИМЕР 1* КАФЕМАШИНА: ВКЛЮЧВА СЕ В КОНТАКТА, НАЛИВА СЕ ВОДА В КОНТЕЙНЕРА, НЕ СЕ СЛАГА КАФЕ ВЪВ МАШИНАТА, НАТИСКА СЕ БУТОН ЗА ПУСКАНЕ И СЕ ПРОВЕРЯВА ДАЛИ МАШИНАТА РАБОТИ НОРМАЛНО. В ТОЗИ СЛУЧАЙ ПОТРЕБИТЕЛЯ ИМА ПРАВО НА ВРЪЩАНЕ. 
    АКО СЕ ПОСТАВИ СМЛЯНО КАФЕ, В КАПСУЛА ИЛИ ДРУГ ВИД КАФЕ, КАКТО И ХИМИЧЕСКА ИЛИ ФИЗИЧЕСКА ПРОМЯНА В ЦЯЛОСТТА НА УРЕДА ОТ КАКЪВТО И ДА Е ХАРАКТЕР КЛИЕНТА НЯМА ПРАВО НА ПЪЛНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СТОЙНОСТТА НА УРЕДИ ИЛИ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ДОГОВОРА ЗА ПОРЪЧКА ОТ РАЗСТОЯНИЕ ПО ЧЛ. 47;
     
  • ПРИМЕР 2* ПРАХОСМУКАЧКА: ВКЛЮЧВА СЕ В КОНТАКТА, НАТИСКА СЕ БУТОН ЗА ПУСКАНЕ И СЕ ПРОВЕРЯВА ДАЛИ МАШИНАТА РАБОТИ НОРМАЛНО. В ТОЗИ СЛУЧАЙ ПОТРЕБИТЕЛЯ ИМА ПРАВО НА ВРЪЩАНЕ ПО ЧЛ. 47. 
    АКО СЕ ПОЧИСТВА ДОМЪТ ИЛИ В УРЕДА ПОПАДНАЛ ПРАХ,БОКЛУЦИ И ПОДОБНИ, ДА СА ЗАМЪРСЕНИ ПРИСТАВКИТЕ И ЧАСТИТЕ МУ КЛИЕНТА НЯМА ПРАВО НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ИЛИ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ПОРЪЧКА ПО ЧЛ. 47

 

13. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА СТОЙНОСТТА НА ЗАПЛАТЕНИЯТ ПРОДУКТ СПОРЕД ПРИЛОЖЕНИЕ № 7 КЪМ ЧЛ. 47 ГЛАВА IV. ДЕЙСТВИЕ НА ОТКАЗА СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА НЕ ПО-КЪСНО ОТ 14 ДНИ СЛЕД ПОЛУЧАВАНЕТО НА СТОКАТА ОТ ТЪРГОВЕЦА.

ВЪРНАТИЯТ ПРОДУКТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ В СЪЩОТО СЪСТОЯНИЕ, В КОЕТО Е БИЛ ДОСТАВЕН (В ОПАКОВКАТА С КОЯТО Е ПРИСТИГНАЛ И С ВСИЧКИ АКСЕСОАРИ, С ЕТИКЕТИ, КОИТО СА НЕПОКЪТНАТИ И ДОКУМЕНТИТЕ, КОИТО ГО ПРИДРУЖАВАТ). РАЗХОДИТЕ ЗА ВЪРНАТИТЕ ПРОДУКТИ СЕ ПОЕМАТ ОТ ПОТРЕБИТЕЛЯ, А ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СТОЙНОСТТА НА ПРОДУКТА СЕ ИЗВЪРШВА ДО 14 ДНИ ОТ ВРЪЩАНЕТО НА ПРОДУКТА ПО БАНКОВА СМЕТКА НА КЛИЕНТА ЗАЯВИЛ ПРОДУКТА.

АКО ПРОДУКТЪТ БЪДЕ ВЪРНАТ В СЪСТОЯНИЕ, В КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОДАДЕН КАТО НОВ ИЛИ Е ВИДИМО ПОЛЗВАН, СИ ЗАПАЗВАМЕ ПРАВОТО ДА ИЗИСКАМЕ ТАКСА ОТ ПОТРЕБИТЕЛЯ ЗА ПРИВЕЖДАНЕТО МУ В НАЧАЛНИЯ МУ ВИД (АКО Е ВЪЗМОЖНО) ИЛИ ЗА ДА ПОКРИЕМ РАЗЛИКАТА  В ЦЕНАТА, ПОЛУЧИЛА СЕ ПРИ ПРОДАЖБАТА НА ПРОДУКТА ВТОРА РЪКА, ИЛИ, ПО ИЗБОР НА КЛИЕНТА, МОЖЕМ МУ ДОСТАВИМ ПРОДУКТА ОБРАТНО, ЗА НЕГОВА СМЕТКА.

ПОДЧЕРТАВАМЕ, ЧЕ КОГАТО ВРЪЩАНЕТО НА ПРОДУКТИ, ЧИЯТО ОПАКОВКА Е ПОВРЕДЕНА ИЛИ НЕПЪЛНА, ПОКАЗВАТ СЛЕДИ ОТ ПОЛЗВАНЕ, ИЗНОСВАНЕ, ДРАСКОТИНИ, ОХЛУЗВАНИЯ, ТОКОВ УДАР, БЕЗ АКСЕСОАРИ, БЕЗ ДОКУМЕНТАЦИЯ, НИЕ СИ ЗАПАЗВАМЕ ПРАВОТО ДА РЕШИМ ДАЛИ ДА ПРИЕМЕМ ВРЪЩАНЕТО ИЛИ ДА ЗАДЪРЖИМ ЧАСТ ОТ СТОЙНОСТТА НА ПРОДУКТА – СУМА КОЯТО ЩЕ БЪДЕ СЪОБЩЕНА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ СЛЕД ОЦЕНКА НА ЩЕТИТЕ.

СПОРЕД КЗП:

ВРЪЩАНЕ НА СТОКА С АРГУМЕНТ, ЧЕ НЕ ДОПАДА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ, НЕ Е ПРАВИЛЕН РАЗМЕР ИЛИ ПОДХОДЯЩ ЦВЯТ И ПР. НЕ Е ПРЕДВИДЕНО В ЗАКОНА, ОСВЕН В СЛУЧАИТЕ, КОГАТО СДЕЛКАТА Е СКЛЮЧЕНА ОТ РАЗСТОЯНИЕ ИЛИ ИЗВЪН ТЪРГОВСКИ ОБЕКТ. В ТАЗИ ХИПОТЕЗА ПОТРЕБИТЕЛЯТ ИМА ПРАВО ДА ПРЕТЕНДИРА ЗА РАЗВАЛЯНЕ НА ДОГОВОРА В РАМКИТЕ НА 14 ДНИ СЛЕД ДОСТАВКАТА, АКО ПРОДУКТЪТ НЕ Е БИЛ ИЗПОЛЗВАН. ЗАКОНОДАТЕЛЯТ ПРЕДВИЖДА ТАЗИ ОПЦИЯ С ПРЕЗУМПЦИЯТА, ЧЕ ПОТРЕБИТЕЛЯТ НЕ Е ИМАЛ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ С РЕАЛНИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СТОКИТЕ САМО ПО ТЕХНИ СНИМКА ИЛИ ОПИСАНИЕ. ПРАВОТО ЗА ВРЪЩАНЕ НА СТОКА, ЗАКУПЕНА ОТ РАЗСТОЯНИЕ ИЛИ ИЗВЪН ТЪРГОВСКИ ОБЕКТ, ОБАЧЕ, Е РАЗЛИЧНО ОТ ПРАВОТО ЗА ПРЕДЯВЯВАНЕ НА РЕКЛАМАЦИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С УСТАНОВЕН ДЕФЕКТ, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА ДАЛИ СТОКАТА Е ПРИДОБИТА ОТ ТРАДИЦИОНЕН МАГАЗИН ИЛИ ОТ ЕЛЕКТРОНЕН ТАКЪВ.  

ВРЪЩАНЕТО НА ЗАКУПЕНА ОТ ТРАДИЦИОНЕН МАГАЗИН СТОКА БЕЗ ДЕФЕКТ ИЛИ СЛЕД ИЗТИЧАНЕ НА 14-ДНЕВНИЯ СРОК ПРИ СДЕЛКИТЕ ОТ РАЗСТОЯНИЕ И ИЗВЪН ТЪРГОВСКИ ОБЕКТ Е ВЪПРОС ЕДИНСТВЕНО НА ДОБРА ТЪРГОВСКА ПРАКТИКА ОТ СТРАНА НА КОНКРЕТНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ОПЕРАТОР И НЕ Е НОРМАТИВНО УРЕДЕНО.

ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА

ВИЕ ИМАТЕ ПРАВО ДА ОТКАЖЕТЕ СВОЯТА ПОРЪЧКА ДО МОМЕНТА НА НЕЙНОТО ФИЗИЧЕСКО ИЗПРАЩАНЕ ЧРЕЗ КУРИЕРСКА ФИРМА ПО-ИЗБРАНИЯТ ОТ ВАС НАЧИН БЕЗ НЕУСТОЙКИ. МОЖЕТЕ ДА ОТКАЖЕТЕ СВОЯТА ПРАТКА ДОРИ И СЛЕД ИЗПРАЩАНЕТО ПО КУРИЕР, КАТО СЛЕДВА ДА БЪДАТ ЗАПЛАТЕНИ ВСИЧКИ ТРАНСПОРТНИ РАЗХОДИ ПО ДОСТАВЯНЕТО И ВРЪЩАНЕТО НА ЗАЯВЕНИТЕ ПРОДУКТИ.